| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow История
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
History of Haskovo and the region
Обща история на Хасково

7 - хилядолетната  история  на  Хасково го нарежда сред най- старите селища в България. Според археолозите  първото поселение на територията на днешния град е  възникнало още в средата на новокаменната епоха /около 5 000 години пр. н.е/. 

Продължава...
 
Освобождението на Хасково
Като всички българи, и жителите на Хасково посрещат възторжено обявяването на Руско – турската война през 1877 година. 23 доброволци от града и окръга се записват в редовете на Българското опълчение, за да помогнат да бъде извоювана дълго чаканата свобода.
Продължава...
 
Битката при Клокотница
С триумфа на цар Иван Асен ІІ /1218 – 1241/ край хасковското село Клокотница се гордеят поколения българи. Тук преди 776 години великият ни владетел разбива на пух и прах многобройната войска на епирския деспот Теодор Комнин, тръгнал да граби българска земя въпреки сключения мирен договор.
Продължава...
 
Васил Левски в Хасково

Малцина знаят, че големият ни революционер е посещавал града три пъти. През 1869 година  Апостолът на свободата за пръв път идва в Хасково, за да издири по – будните българи и основе таен революционен комитет. 

Продължава...
 
Капитан Петко Войвода

Името на легендарния войвода Капитан Петко /1844 – 1900/ е кръвно свързано с Родопите и Тракия, за чиято свобода той се бори непрестанно през целия си съзнателен живот. 

Продължава...
 
Узунджовският панаир
Есенният панаир, който се е провеждал близо 3 века край хасковското село Узунджово, бил една от най- големите местни забележителности през епохата на османското робство.
Продължава...
 

Магазин


Централна улица


Община Хасково


Парфюмерия Роза

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника