| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow Забележителности
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Tourism and sights in Haskovo and the region
Възрожденските къщи

Красивите възрожденски къщи, построени в Хасково в средата на 19 век, са абсолютно ново явление в тогавашния еднообразен и скучен градски пейзаж. Собственост на богати търговци и занаятчии, възрожденските къщи показват не само нарасналото благосъстояние и национално самочувствие на своите стопани, но и новите художествени виждания на времето.Украсените с дърворезба тавани, многото прозорци, колони, корнизи, еркери и алафранги издават архитектурни заемки и влияния от други градове и най- вече от Пловдив. 

Продължава...
 
Хасковският театър

Първото театрално представление е играно в Хасково през 1879 година. Пребиваващият в града актьор Антон Попов, който е сред създателите на Народния театър, поставя на училищна сцена пиесата на Константин Величков "Невянка и Светослав". С нея родения в Казанлък режисьор полага основите на театралното дело в Хасково, на което отдава няколко години от живота си. През 1919 -та  шепа самодейни актьори  създават Хасковския драматичен театър, но неговите спектакли са на ниско художествено ниво поради отсъствието на професионален екип. 

Продължава...
 
Паметникът на Незнайния воин
Паметникът на незнайния воин се издига близо 80 години на централния градски площад “Свобода”. Той е поставен там по инициатива на хасковлии и е посветен на загиналите във войните през 1912 – 1918 год. от някогашния Хасковски окръг.
Продължава...
 
Светилището на Нимфите
Това е най- добре запазеното тракийско светилище и единствения нимфеум в България. През 1968 год. обекта е обявен за национален паметник на културата. Светилището на нимфите се намира в живописна местност на около километър и половина югоизточно от село Каснаково, което е на границата между общините Хасково и Димитровград.
Продължава...
 
Статуята на Св. Богородица
Най- голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Тя е висока 14 метра и е поставена върху 17- метров фундамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес. Монументът “Света Богородица” е дело на авторски колектив начело със скулпторите Петьо Александров и Никола Стоянов.
Продължава...
 

Пред УМ Ташкент


Магазин


Централна улица


Кафе Сладкарница

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника