| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow Култура arrow Култура
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Култура
Хасково е град с богати културни традиции и значими постижения в областта на науката и изкуството.
Вече три десетилетия в края на април тук се събират дебютанти в поезията и прозата от цялата страна, привлечени от традиционните литературни дни “Южна пролет”.
В края на май прочутият парк “Кенана” край Хасково се превръща в сцена на друга традиционна местна проява - събора на народното творчество “Китна Тракия пее и танцува”. В него се надсвирват, надпяват и надиграват самодейни колективи от цялата фолклорна област.

Музикалните дни, наречени на прочутата хасковска цигуларка Недялка Симеонова, от дълги години привличат млади изпълнители на класическа музика. Конкурсът за инструменталисти в края на октомври е съпътстван с многобройни концертни прояви на местния Симфоничен оркестър и изтъкнати гост-музиканти и формации.
Хасково е гостоприемен домакин на Републиканския шампионат по спортни танци, традиционната Седмица на читалищата от 1 ноември, коледния фолклорен фестивал, който представя автентични народни обичаи и песни.
Градът има свой Исторически музей, събрал многовековното богатство на предците, Клуб на дейците на културата, няколко художествени галерии, Регионална библиотека, множество читалища, разнообразни хорови, музикални и танцови формации.
Гордост за културния живот на Хасково са създаденото в далечната 1858 год. читалище “Заря” и Драматично – кукления театър “Иван Димов”, носещ името на един от най- добрите български актьори, творил и на хасковска сцена. 125 – годишнината на театралния живот в града бе тържествено ознаменувана на 8 септември 2004 год. с официалното откриване на изцяло обновената и реконструирана сграда на театъра.
Многобройни са отличията и медалите, които хасковските певци, танцьори и инструменталисти са завоювали в страната и света. Техните умения и майсторство са част от богатата палитра от културни прояви, които общината организира ежегодно по случай Деня на Хасково – 8 септември.

Музей
Исторически музей
Читалище Заря
Читалище Заря
Театър
Театърът

 

Центърът през 30-те


Литературен музей


Хасково през 40-те


Изглед от Хасково

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника