| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow Личности arrow Недялка Симеонова
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Недялка Симеонова
Проф. Недялка Симеонова
/1901 – 1959/
Недялка Симеонова
Недялка Симеонова
 Първата българска цигуларка – виртуоз, обявена от американската критика през 20 – те години за една от трите най - добри цигуларки в света.
Родена е на 2 декември 1901 г. в Хасково в бедно семейство. Започва да свири на 6 години, като неин пръв учител е баща й Димитър Симеонов – самоук музикант, тромпетист и цигулар. На 9 годишна възраст Недялка Симеонова е обявена за “дете – чудо” от музикалната критика у нас. Първият си самостоятелен концерт изнася в Хасково, когато е на 10.
През 1913 година заминава за САЩ и изнася множество благотворителни концерти, средствата от които дарява на БЧК в помощ на българите, пострадали от Балканската война. Благодарение на стипендията, отпусната й от богати американци, Недялка Симеонова учи цигулка при знаменития руски педагог проф. Леополд Ауер, който я прави завършен музикант от световна класа.
Изнася стотици концерти в Германия, САЩ, Белград, Прага, Братислава, Южна Америка и България, където се завръща през 1932 г. Наградена е с орден за граждански заслуги. През 1938 г. следва в Дрезденската консерватория и се дипломира с отличен успех само за 6 месеца.
През 1946 г. е назначена за редовен преподавател в Музикалната академия в София, а 2 години по – късно заема професорска катедра. През 1950 г. получава званието “Заслужила арстистка” на България.
В репертоара на Недялка Симеонова влизат почти всички известни цигулкови творби, някои от които са посветени на нея.
Умира от рак на 14 март 1959 г. в парижка държавна клиника.

 
< Предишен   Следващ >

Община Хасково


Изглед от Хасково


Незайния воин


Детска градина

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника