| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow История arrow Освобождението на Хасково
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Освобождението на Хасково
Като всички българи, и жителите на Хасково посрещат възторжено обявяването на Руско – турската война през 1877 година. 23 доброволци от града и окръга се записват в редовете на Българското опълчение, за да помогнат да бъде извоювана дълго чаканата свобода.
Отстъпващите към Одрин и Цариград турски войски се превръщат в истинско бедствие за Хасково, който е подложен на грабеж и насилие. Българите са принудени сами да организират защитата на махалите си до идването на русите. През юли 1877 г. предният отряд на ген. Гурко завзема Каяджик /днешния квартал “Раковски” в Димитровград/. Нетърпеливи да посрещнат освободителите много хасковлии начело със свещениците излизат извън града в очакване да ги видят. Настъплението на Сюлейман паша обаче принуждава Гурко да върне малобройния си отряд в Стара Загора.
Десетки хасковлии увисват на седемте бесилки, издигнати в града, други жители са изклани или заточени. След освобождението на София положението на юг отново се влошава заради бягащите към Турция останки от Сюлеймановата армия. Заедно с башибозушките орди те подлагат на грабеж и огън българските села в Хасковско. На 31 декември 1877 год. каймакаминът и всички турски чиновници напускат града, последвани от почти цялото мюсюлманско население. Хасково е оставен в ръцете на черкезите и башибозуците, които ограбват над 50 къщи и дюкяни в центъра и избиват над 20 души. Стоката, която ордата не успява да отмъкне със себе си, е струпана накуп и запалена под часовниковата кула. Късно вечерта пристигат пратеници, които съобщават на българите да не бягат, тъй като руските войски наближават.
На 7 (19) януари 1878 г. авангардът на генерал Гурко приближава Хасково откъм с. Клокотница. В 11 часа командира на групата разузнавачи щабс – капитан Виламов докладва, че е превзел града. Щастливите българи се събират пред църквата “Св. Богородица”, която с камбанен звън известява за голямото събитие. Народът, воден от свещеници с икони и хоругви, излиза извън града, за да посрещне с хляб и сол приближаващата дивизия на ген. Гурко. На 8 (20) януари в Хасково пристигат и отрядите на ген. Скобелев – младши, които при с. Стойково разбиват изтеглящия се към Одрин турски обоз. На следващия ден от Чирпан идват частите на ген. Карцов, които наброяват 8 хиляди щика и 12 оръдия. Два батальона са оставени да охраняват Хасково, а останалата войска е изпратена в близките села, за да преследва останките от разбитата турска армия. На 12 (24) януари жителите на освободения град тържествено посрещат големия руски пълководец ген. Гурко, който е настанен в една от най-хубавите възрожденски къщи в Хасково /сега ресторант “Гуркова къща”/. Друг любопитен факт, свързан с Освобождението на града е този , че именно тук за пръв път по време на войната се срещат двамата руски генерали с фамилия Скобелев – баща и син.
Освобождението на Хасково от Хр. Форев
Освобождението на Хасково от Хр. Форев

Освобождението на Хасково от Г. Лозев
Освобождението на Хасково от Г. Лозев

Генерал Гурко
Генерал Гурко

Гуркова къща
Гуркова къща
 
< Предишен   Следващ >

Центърът


Незнайният воин


Бизнесцентър


Хасковският театър

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника