| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow Забележителности arrow Хасковският театър
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Хасковският театър

Първото театрално представление е играно в Хасково през 1879 година. Пребиваващият в града актьор Антон Попов, който е сред създателите на Народния театър, поставя на училищна сцена пиесата на Константин Величков "Невянка и Светослав". С нея родения в Казанлък режисьор полага основите на театралното дело в Хасково, на което отдава няколко години от живота си. През 1919 -та  шепа самодейни актьори  създават Хасковския драматичен театър, но неговите спектакли са на ниско художествено ниво поради отсъствието на професионален екип. 

ДКТ Иван Димов
ДКТ Иван Димов
През август 1921 год. усилията на местните ентусиасти се увенчават с  успех - ражда се Родопския народен театър със седалище в Хасково. Сградата на местния театър "Одеон" е тържествено открита на 19 декември 1926 год - Никулден. За  тукашния храм на Мелпомена са изразходвани  3,5 милиона лева, които са събрани от общинската хазна, както и от доброволни дарения и от организираната специална лотария в града.

От тогава до днес с Хасковския театър са свързани имената на куп талантливи наши творци - Иван Димов, Георги Стаматов,  Вяра Делчева, Иван Кондов, Георги Черкелов, Васил Михайлов, Асен Шопов, Иван Добчев, Златина Тодева, Георги Налбантов, Иван Чаушев и много други.

На 8 септември 2004 година президентът на България Георги Първанов преряза лентата на изцяло обновения и реконструиран Драматично - куклен театър в Хасково, който носи името на един от най - добрите български драматични и киноактьори - Иван Димов. Събитието съвпадна с тържественото честване на 125 - годишнината на театралния живот в града.

По мнение на специалисти обновената сграда на хасковския театър е една от най - красивите в страната, а на сцената му често гастролират  много от най - нашумелите български актьори и режисьори.

 

 
< Предишен   Следващ >

Строителството на общината


Детска градина


Магазин


Комплекс 21 век

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника