| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow Забележителности arrow Възрожденските къщи
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Възрожденските къщи

Красивите възрожденски къщи, построени в Хасково в средата на 19 век, са абсолютно ново явление в тогавашния еднообразен и скучен градски пейзаж. Собственост на богати търговци и занаятчии, възрожденските къщи показват не само нарасналото благосъстояние и национално самочувствие на своите стопани, но и новите художествени виждания на времето.Украсените с дърворезба тавани, многото прозорци, колони, корнизи, еркери и алафранги издават архитектурни заемки и влияния от други градове и най- вече от Пловдив. 

Image Една от най - красивите възрожденски къщи в Хасково е тази на богатия търговец чорбаджи Паскал, известна и до днес като “Паскалевата къща”. Освен майсторски резбованите тавани погледа привлича и уникалния полукръгъл по форма кьошк, построен на горния етаж на жилището. Днес то е превърнато в музей, в който е изложена експозицията “Градският бит от следосвобожденската епоха”.

Запазена и до днес е и друга възрожденска къща от средата на 19 век – Шишмановата. Тя е била собственост на друг богат местен търговец и защитник на българщината – Христодул Вълчев Шишманов. В някогашния дом на Шишмановия род е подредена експозицията “Домашни занаяти в Хасковския край”, която акцентира върху развитието на тъкачеството, обработката на вълна, преденето на памук и сученето на коприна преди близо 2 века.

Сред красивите възрожденски сгради в стария град се нареждат и Карапетковата и Гурковата къща, построени  през първата половина и средата на 19 век.

 

 
Следващ >

Магазин


Църква Св. Богородица


Мобилизация


Детска градина

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника