| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow Личности arrow Петкан Проданов
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Петкан Проданов
VideoПроф. Петкан Проданов
Световноизвестен учен, откривател на два нови кръвногрупови варианта, почетен гражданин на Хасково, номиниран от Американския биографичен институт за "личност на 21-то столетие", учредител на кръводарителски фонд за взаимопомощ.
Petkan ProdanovЗаради безценния си принос в медицината и своята общественополезна дейност професор Петкан Проданов е смятан от мнозина за наследник на видния хасковлия професор д-р Асен Златаров.
Десетки са публикациите на проф. Проданов в научни издания в САЩ, Европа и Австралия, на неговите трудове в областта на трансфузионната хематология се позовават най-престижните специализирани списания и учебници по света.
За признанието на световната медицинска общност говорят поканите към българския специалист да председателства редица форуми в чужбина, както и обявяването му за "доктор хонорис кауза" в Чехословакия. Именно там учения открива нов кръвно групов вариант, в чието название слага буквата "Н" - началната буква на Хасково на латиница.
Професор Петкан Проданов развива забележителна дейност и като преподавател в местния Медицински колеж и директор на Центъра по кръводаряване в Хасково. Сам дългогодишен кръводарител, той става инициатор и учредител на кръводарителски фонд за взаимопомощ, благодарение на който в случай на нужда всеки здрав пациент може да осигури за себе си и близките си животоспасяваща течност.
Председател на асоциация “Доброволно безвъзмездно кръводаряване и кръвопреливане”, номиниран за "личност на 21 век" и "лекар на 2003-та година" през 2006-та професор Проданов получава още едно заслужено признание - с решение на Общинския съвет тържествено е удостоен със званието "почетен гражданин на Хасково".
Haskovo-online.com ви предлага да видите документалния филм на Славян Костов, посветен на бележития учен.

 
Следващ >

Площадка Спартак


Магазин


Централна улица


Незайния воин

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника