| Начало | Карта | Условия | Контакт |
Онлайн пътеводител за Хасково
Начало arrow История arrow Битката при Клокотница
  • English
  • Bulgarian
Информация
История
Култура
Любопитно
Личности
Забележителности
Снимки
Project
 
Advertisement
Битката при Клокотница
Иван Асен II
Иван Асен II
С триумфа на цар Иван Асен ІІ /1218 – 1241/ край хасковското село Клокотница се гордеят поколения българи. Тук преди 776 години великият ни владетел разбива на пух и прах многобройната войска на епирския деспот Теодор Комнин, тръгнал да граби българска земя въпреки сключения мирен договор. Чужденецът бил толкова сигурен в победата си, че взел в похода цялото си семейство и куп придворни. В ранните часове на 9 март 1230 година /деня на св. 40 мъченици/ двете враждуващи армии се срещнали край река Клокотница на 10 км западно от Хасково. За да окрили по-малобройната си войска от българи и кумани, Иван Асен ІІ заповядал пергамента с нарушения мирен договор да бъде набучен на копие. В последвалата битка българския цар проявил хитрост и отлична военна тактика и обърнал в бягство ромеите и франкските рицари – наемници. Самият Теодор Комнин паднал в плен заедно със синовете и дъщерите си.
Паметник в село Клокотница
Паметник
Паметникът край Клокотница
Победителят заповядал височайшите пленници да бъдат открани в столицата, а заловените обикновени войници да бъдат нахранени и пуснати по домовете им. Заради нечуваното си благородство и човечност цар Иван Асен ІІ бил почитан и обичан “и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи” – пише византийският хронист Георги Акрополит.
Според една легенда ранените български войни били лекувани край днешните Хасковски минерални бани. Част от местния фолклор е и големият събор “Банско одуше”, за който се говори, че се провежда от векове в памет на загиналите в битката при Клокотница.
И днес пътуващите по магистрала Е – 80 могат да видят бронзовия барелеф на Иван Асен ІІ, издигнат близо до историческото място, за да напомня за великата му победа край Хасково.
Хасковлии са сред първите българи, които гледат филм - само 6 години след раждането на киното в Париж. Първата кинопрожекция в Хасково през 1901 г.е дело на фотографа – художник Христодор Арнаудов, който купува от някакъв чужденец “кинематограф” с 11 филма и разяснява на зрителите какво се случва на екрана.

 
< Предишен   Следващ >

Хасково през 20-те


Откриването на съда 1943


Фонтан


Незнайният воин

 
Използването на материали от сайта е възможно само при цитиране на източника